» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Átkelés a folyón
Az csapatok oszlopban állnak, az elsők kendőt v [...]
Gyufaugrató
- Éva: Érdekes játékot mutatok nektek, de hogy [...]
Fejvadászok
A két részre osztott szoba egyik térfelére 6 j [...]
Ingó céltábla
A játékvezető egy faághoz erősített hosszabb [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal Gyu- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: Ez a játék tipikus munkahelyi ebédszünet-szórakozás, de családi, sőt, társasági játéknak is kiváló, mert pofonegyszerű, ügyességet, de némi szerencsét is követel, miközben igen szórakoztató. Szabályai a rex nevű asztali, dákós golyójáték szabályaihoz hasonlítanak, de annak kellékei nélkül.

Játékmenet
A játékosok körbeülik az asztalt, megállapodnak a sorrendben, majd egyenként következnek. A feladat a gyufásdoboz levegőbe pöccintése az asztal széléről úgy, hogy az leérkeztekor lehetőleg a legtöbb pontot érő oldalára állva maradjon az asztalon. A pöckölés akkor szabályos, ha dobozt a címkés felével felfelé, az asztal szélén kissé túlnyúlva helyezzük el, és alulról pöccintjük a levegőbe, hogy az legalább egyet forduljon a levegőben. A játékos addig folytathatja a pöckölést, amíg akarja, de, mivel a doboznak létezik egy olyan oldala, (a "bukta"), amelyik 0 pontos, ha pöckölései során a gyufa arra az oldalra esik, akkor be kell fejeznie a körét, és az összes abban a körben szerzett pontja elvész. Ha pedig a doboz az asztalról leesik, a játékos addigi összes pontja elvész! (Ez az ún. "gomba", a rex mintájára.)
Az érvényes pontokhoz adott körben az kell, hogy a játékos szabályos kiszállással, tehát pontot érő (nem 0 pontos) pöcköléssel fejezze be a kört. Ekkor lesznek érvényesek abban a körben a megszerzett pontjai, melyeket az előző körökben már megszerzettekhez hozzáadhat. (Ennek a játék befejezésekor lesz igazán jelentősége.)

Pontozás
Megkülönböztetjük a gyufásdoboz alját és a címkét, vagyis a tetejét (a két legnagyobb felületet) - ha az alja kerül felülre, az 1 pontot ér, a címke pedig 0 pontot ("bukta"). A hosszabb oldalak 2 pontosak, a rövidebb (legkisebb felületű) oldalak pedig 5 pontot érnek. Érvényes a pont, ha a doboz stabilan, nyugalomban áll az adott oldalon. Az asztalon lévő esetleges más tárgyakhoz támaszkodó, azokhoz hozzáérő doboz pontozása érvénytelen, a pöckölést meg kell ismételni.

A játék győztese az, aki szabályos kiszállással elsőként éri el a kezdéskor meghatározott pontszámot, de ez csak akkor lesz végleges, ha azt a kört, amelyben valaki elérte a szükséges pontokat, az összes játékos végigjátszotta.


Más változatban: Lehet játszani időre vagy adott körig is, ekkor értelemszerűen a legtöbb pontot összegyűjtő játékos lesz a győztes, de minden esetben teljes kört kell játszani, hogy minden játékos egyenlő számú lehetőséget kapjon.

Játék információk

Célkitűzés: Pontok szerzése gyufásdoboz-pöcköléssel.

Pedagógiai javaslat: Érdemes a játékot 25-50 pontig játszani, ekkor még nem lesz túl hosszú, de az esélyek se válnak egyenlőtlenné egy esetleges túl sikeres sorozat után.

Tipus: ügyességi ügyességi RSS csatorna ügyességi nyomtatása
Létszám: 2-6 fő
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: 10-20
Kellék(ek): 1 doboz (teli) gyufásdoboz, 1 asztal, esetleg papír és ceruza
Játék: Gyufa-rex nyomtatása Gyufa-rex egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

A mai gyufásdobozok arányai néha túl laposak ehhez a játékhoz, nagyon nehéz lenne 5 pontot csinálni velük, mi két ilyen béna, lapos Eu-gyufát szoktunk összeragasztani lapjával, és akkor még kicsit kövérebb is lesz a versenygyufa, mint az eredeti.
2011-12-23 08:52:59
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Gyu- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2021. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.