» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Mon- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: A játék kezdetén a bankár minden játékosnak kioszt 150.000 forintot 2 db 50.000, 4 db 10.000, 1 db 5.000, 4 db 1.000, 1 db 500 és 5 db 100 forintos címletekben. A játékosok bábut választanak, azokat a Start mezőre helyezik, és kockadobással eldöntik a kezdés jogát. A legnagyobbat dobó játékos kezd, őt a tőle balra ülő követi.

Lépések a táblán

A játékosok két kockával dobnak és a dobott számnak megfelelő mezőt lépnek. Abban az esetben, ha egy játékos duplát dob, lépését követően minden jog megilleti és újra dobhat. Ha azonban harmadszor is duplát dob, börtönbe kell vonulnia. A játéktábla mezőin egyszerre több bábu is állhat.

Vásárlás a Banktól

Ha egy játékos olyan mezőre lép, amelynek birtoklevele még a Banknál van, akkor azt az azon feltüntetett áron megvásárolhatja. A vételár kifizetése után a bankár a birtoklevelet átadja a játékosnak, aki azt a játékostársak számára is látható módon helyezi el maga előtt.

Abban az esetben, ha egy játékos nem él a vásárlás lehetőségével, úgy az adott ingatlant, vasúttársaságot vagy közművet a Bank árverésen értékesíti. Az árverés a legalacsonyabb kínált árról indul és az utolsó ajánlatig tart. Az árverésben a vételi lehetőségről lemondott játékos is licitálhat.

Ha egy játékoshoz kerül valamelyik város összes birtoklevele, akkor a játékos házakat vagy szállodákat vásárolhat a Banktól. A házak és a szállodák árát a birtoklevelek tartalmazzák. Egy telekre maximum négy ház vagy egy szálloda építhető úgy, hogy az építkezésnél az egy színcsoporthoz tartozó telkeken arányos elrendezésre kell törekedni. Ha a Banknak nincs eladó háza vagy szállodája úgy a vásárolni szándékozó játékosoknak addig kell várniuk, amíg valaki vissza nem ad épületet a Banknak. Korlátozott számú ház vagy szálloda esetén az épületeket a Bank árverésen értékesíti.

Bérleti díj beszedése

A játékos az ingatlanjaira lépő társaitól bérleti díjat szedhet. Az egyes telkek bérleti díja a birtokleveleken szerepel. Abban az esetben, ha egy játékosnál van egy színcsoport valamennyi telke, úgy a beépítetlen telkekért a bérleti díj dupláját kérheti. Nem szedhető bérleti díj a jelzáloggal terhelt telkek után. A bérleti díjak beszedéséről a játékosok maguk gondoskodnak. Abban az esetben, ha erről valaki megfeledkezik, a soron következő játékos dobása után a bérleti díj már nem követelhető. A vasútvonalakra és a közművekre vonatkozó bérleti díjakat a birtoklevelek tartalmazzák.

Kölcsön csak a Banktól

A játékosok egymásnak nem nyújthatnak hitelt, kizárólag jelzálogkölcsön igényelhető a Banktól. Az egyes ingatlanok jelzálog értéke a birtoklevelek hátoldalán található. Jelzáloggal csak beépítetlen telek terhelhető. Abban az esetben, ha egy telken épületek állnak, azokat előbb le kell bontani - a Bank ilyenkor féláron vásárol vissza -, és csak utána zálogosítható el az ingatlan. A jelzáloggal terhelt telkek birtoklevelét a játékosok hátlapjukkal felfelé helyezik az asztalra. A jelzálog a kölcsön összegének plusz tíz százalékának megfizetésével váltható ki.

Üzletkötések játékosok között

A játékosok a tulajdonukban lévő ingatlanokat egymás között bármikor értékesíthetik. A kialkudott vételár kifizethető készpénzben, de ingatlanok is beszámíthatók. Beépített ingatlan nem cserélhet gazdát, azokról előbb le kell bontani az épületeket. Jelzáloggal terhelt ingatlan adásvételekor, ha a vásárló nem fizeti vissza azonnal a kölcsön plusz tíz százalék összeget, akkor köteles a Banknak a jelzálog érték tíz százalékát kifizetni.

Börtön

Az a játékos, aki egymás után háromszor duplát dob, az "Irány a börtön" mezőre lép vagy ilyen utasítást tartalmazó kártyát húz, köteles börtönbe vonulni. Ilyenkor a Bank nem fizeti ki a Start mezőn történő áthaladáskor járó 20.000 forintot. A bebörtönzött játékos akkor szabadul, ha a következő három kör valamelyikében duplát dob - ezt követően azonban nem dobhat újra -, van szabadító kártyája vagy a Banknak fizet 5.000 forintot mielőtt megkísérelne dobni. Amennyiben harmadjára sem sikerül duplát dobnia, úgy bármennyivel elhagyhatja a börtönt, de az 5.000 forintos bírságot ilyenkor is ki kell fizetni. A Szerencse- és Meglepetés-kártyák között található szabaduló kártyákat a játékosok egymás között értékesíthetik.

Meglepetés- és Szerencsekártyák

Ilyen feliratú mezőkre lépve a játékos a megfelelő csomag tetejéről húz egy kártyát, majd az azon szereplő utasítást végrehajtja. Az elhasznált kártyákat a Bankár gyűjti, és ha a kártyák elfogynak, a csomagot újból összekeveri.

Más mezők

Az Ingyen parkolhatsz feliratú mezőn semmi teendője a játékosnak. A Jövedelemadó mezőn 20.000, a Pótadó mezőn 10.000 forintot kell a Banknak fizetni. A Start mezőn való megálláskor vagy az áthaladáskor a játékosokat 20.000 forintos fizetés illeti meg.

Csőd

Egy játékos akkor megy csődbe, ha a játékostársak bármelyikének vagy a Banknak többel tartozik, mint amennyit ki tud fizetni. Ha egy játékos a Banknak tartozik, akkor minden vagyonát átadja a Banknak és kiszáll a játékból. Ha ilyen módon birtoklevelek kerülnek a Bankhoz, akkor a Bank azokat azonnal árverésen értékesíti. Ha egy játékos játékostársa követeléseit nem tudja kielégíteni, akkor az épületek kivételével minden vagyona a játékostársát illeti. Az épületeket a Bank ilyenkor is féláron veszi vissza, de ezek ára a követelőhöz kerül. Csőd miatt gazdát cserélő, jelzáloggal terhelt ingatlanok után tíz százalék kamat fizetendő a Banknak.

A győzelem

A játék célja annyi vagyont felhalmozni, hogy elég legyen a többi játékos csődbe juttatásához, és kiszorításukhoz a játékból. Az utolsóként bennmaradó játékos nyer. A rövidebb változatban a játék a második csőddel véget ér, függetlenül attól, hány játékos van még benn. Ekkor a vagyonokat összesítik, és a leggazdagabbat nevezik meg győztesként.

(További információk: Wikipédia, Bajnokság)


Más változatban:
Monopoly Junior

Az nyeri a játékot, akinek a legtöbb pénze van, amikor valamelyik játszótársa csődbe megy, azaz elveszíti összes pénzét. Ahhoz, hogy ezt elérhesd, állíts fel minél több pénztárbódét a Vidámparki játékokra, és amikor társaid rálépnek ezekre a mezőkre, szedd be tőlük a belépőjegyek árát.

TARTOZÉKOK
1 játékmező
1 csomag 25 lapos Szerencsekártya
48 db Pénztárbódé(színenként 12 db)
1 köteg Monopoly pénz
1 db dobókocka
4 db játékautó

A JÁTÉK ELőKÉSZÍTÉSE
1. Helyezd a játékautó bábukat a RAJT mezőre. A felesleges autókat hagyd a dobozban!
2. Minden játékos vegyen ki 10 db, az autójával megegyező színű Pénztárbódét. A felesleges pénztárbódékat hagyd a dobozban!
3. Keverd össze a Szerencsekártyákat, és helyezd őket fejjel lefelé fordítva a játékmezőn kijelölt helyre.
4. Most jelöljétek ki egyikőtöket Bankárnak.Ez a játékos kezeli a bank pénzét, és kioszt minden játékosnak a játék kezdetén:
5 db 1 Ft-os bankjegyet 4 db 2 Ft-os bankjegyet
3 db 3 Ft-os bankjegyet 1 db 4 Ft-os bankjegyet
1 db 5 Ft-os bankjegyet
Mivel a Bankár is játékos. Vigyázzon arra, hogy a saját és a Bank pénzét külön tartsa és kezelje!
5. Minden játékos dob, aki a legnagyobbat dobta kezdheti a játékot.


A JÁTÉK MENETE
Ha te következel:
- Dobj a kockával, és lépj a dobott számnak megfelelő számú mezőt, majd
- Kövesd a mezőre vonatkozó utasításokat.
Mire léphetsz?
- Szórakozóhely pénztárbódé nélkül:
Fizesd ki a Banknak a játékmezőn feltüntetett összeget és állíts Pénztárbódét erre a mezőre. Mostantól fogva kérj belépődíjat minden játékostársadtól,aki erre a mezőre lép.
- Szórakozóhely Pénztárbódéval:
Most neked kell fizetned a szórakozásért! Fizesd ki a mezőn feltüntetett összegű belépőjegyet annak a játékosnak, akié a pénztárbódé. Dupla belépőt kell fizetned, ha a mellette lévő azonos színű mező is ugyanazé a játékosé.
- Rajt:
Minden kör után, ha áthaladsz a RAJT mezőn 2 Ft-ot kérj a Banktól. Ha nem figyelsz oda eléggé,és elfelejted időben kérni, ugrott a 2 Ft-od.
- Vonat:
Újra dobhatsz, lépj a dobásnak megfelelő új mezőre, és kövesd az ottani utasításokat.
- Tűzijáték, vagy Vízidarádé
Ezt az eseményt nem hagyhatod ki! Helyez 2 Ft-ot a "Talált pénzek mezejére".
- Talált pénzek mezője:
Ha ide lépsz,és éppen van a mezőn pénz,akkor az mind a tied lehet!
- Cukrászda:
Ha ide lépsz,pihenned kell!Csak a következő körben mehetsz tovább.
- Ugorj be a cukrászdába:
Ha erre a mezőre lépsz, 3 Ft-ot kell tenned a "Talált pénzek mezőjé"-re és át kell gurulnod a Cukrászda mezőre. Ha áthaladsz a RAJT mezőn, nem gyűjtheted be a 2 forintodat. A következő körben dobj a kockával és aszerint haladj tovább!

SZERENCSEKÁRTYÁK
Vedd el a legfelső lapot, kövesd az utasításokat, majd tedd vissza a kártyát a köteg aljára.
A SZERENCSEKÁRTYA UTASÍTÁSAI
- Lépj a ... mezőre:
Ilyenkor menj a kijelölt mezőre,és kövesd az ottani utasításokat. Ne felejtsd el begyűjteni a 2 Ft-ot, ha útközben áthaladsz a RAJT-on!
-Ingyen pénztárbódé:
Az autóddal maradj az eddigi mezőn. Nézd meg a kártya színét, keresd meg a játéktáblán az azonos színű mezőket.
- Ha mindkét mező szabad,akkor az egyik Pénztárbódédat oda teheted.
- Ha mindkét mező foglalt,azaz van rajtuk két különböző színű Pénztárbódé,akkor az egyiket leveheted, és ráteheted a sajátodat.
- De ha mindkét mezőn azonos színű Pénztárbódé áll, akkor most nincs szerencséd, nem veheted le egyiket sem. Ebben az esetben visszateheted ezt a szerencsekártyát, és húzhatsz még egyet. Kövesd az új utasításokat!

A NYERTES
Ha valamelyik játékosnak elfogy a pénze,a játék véget ért. A többi játékos számolja meg a pénzét. A legtöbb készpénzzel rendelkező játékos a nyertes.

KÉT JÁTÉKOS ESETÉN
A játékszabályok nem változnak, csak a játék kezdetekor mindkét játékos 14-14 Pénztárbódét kap.

Játék információk

Célkitűzés: A játék lényege területeket és épületeket venni, eladni vagy bérelni egészen addig, ameddig valamelyik játékos monopóliumhoz jut. Számos országban rendeznek Monopoly bajnokságot, a világbajnokság pedig kétévenként szokott lenni.

A tábla keretén húzódik a játékmező, mely négyzetekből áll, és ingó és ingatlan vagyontárgyak, vasútállomások, üres mezők, sőt börtön is sorakozik rajta. A játékosokat egy-egy figura jelképezi, amelyet kockadobásokkal mozgatnak a táblán. Attól függően, hogy milyen mezőre érkeznek, a szabályok engedélyezhetik, hogy ingatlant vagy ingóságokat vásároljanak, vagy kötelezhetik a játékosokat arra, hogy bérleti díjat vagy adót fizessenek, szerencsekártyát vagy jótékonysági kártyát húzzanak, börtönbe vonuljanak, stb. A játékosok vagyontárgyakat vásárolva, eladva és bérelve arra törekszenek, hogy ők legyenek a leggazdagabbak a táblán, és csődbe hajszolják a vetélytársakat.

Kineveznek egy bankárt, akinek feladatai közé tartozik, hogy számon tartsa a játékosok és a bank vagyonát, fizetést és jutalmat osszon, vezesse az ingatlan-nyilvántartást a házakról, az eladásra váró vagy már a játékosok kezén lévő telkekről és szállodákról. Elad és árverést tart, kölcsönt folyósít vagy jelzálogot vet ki. A bank gyűjt be minden adót, díjat és kamatot, és az eladott, valamint elárverezett területekért és ingóságokért.

Tipus: táblás-társasjáték táblás-társasjáték RSS csatorna táblás-társasjáték nyomtatása
Létszám: 3-
Korosztály: 14-
Játékidőtartam: több óra
Kellék(ek): Monopoly tábla
Játék: Monopoly nyomtatása Monopoly egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

2020-12-23 11:46:00
2020-12-23 11:45:51
2019-12-27 22:16:52
2019-11-20 20:39:16
etamami49@gmail.com
2018-07-20 12:18:09
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Mon- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2021. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.