» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Üvegpörgetés
A gyerekek leülnek egy nagy körbe. Egyikük áll [...]
Az ötszögtől a kerékig
Öt csoportot alakítunk, egyenként öt taggal. M [...]
Nyomozz! - Keress, találj, hallgass!
A játékosok közösen kiválasztanak egy kismér [...]
Ki hiányzik?
A játékosok körben ülnek, és becsukják a sze [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal Bas- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: A játékosok egy körben ülnek. Mindenki elé kiosztunk 6 gyufaszálat. Az első játékos dob a pohárba helyezett két dobókockával. A dobás eredményét csak a dobó játékos láthatja, a többiek nem (magyarán a pohár alján kell megnézni a kockákat, tilos kiborítani). A dobás után közölni kell az eredményt a mellette ülővel, a következő formában:
- Ha dobott számok (a két dobókockán) különbözőek, akkor mindig a nagyobb számot mondjuk előre és utána a kisebbet. (pl. 31, 42, stb.)
- Ha a dobott számok ugyanazok, akkor basunk van. (pl. 11, 44, stb.)
- Ha 21-et dobtunk, az a legértékesebb (erről még írunk a későbbiekben).
A mellettünk ülő játékos dönt arról, hogy elhiszi a mondott értéket, vagy sem:
- Ha igen, akkor ő következik dobásra, de az előzőleg mondott értéknél mindenképpen nagyobb értéket kell dobnia (vagy mondania, ha ez nem sikerült).
- Ha nem hiszi el, akkor az dob be egy gyufaszálat, akinek nem volt igaza.
Ha valaki 21-et dob, akkor azt mindenképpen meg kell mutatni a következőnek, nem lehet lehazudni. Ilyenkor a következőnek is 21-et kell dobnia, különben két gyufaszálat kell bedobnia. Ha megdobja a 21-et, akkor a következőnek is 21-et kell bedobnia, de sikertelenség esetén ő már 4 gyufaszálától válik meg.
Ha valakinek elfogyott az összes gyufaszála, egy lehetőség még adott: az egyik dobókockával gurítva annyi gyufaszálat vehet vissza, ahányast dobott. Erre csak egyszer van lehetősége mindenkinek.

A játék lényege abban rejlik, hogy meg tudjuk-e figyelni a mellettünk ülő mimikájából, hogy igazat mond-e, vagy sem. Egy 65-ös dobás után elég nehéz elhinni, hogy valaki bast dobjon (mert ugye a 65-nél már csak a basok és a 21 a nagyobb), tehát valószínűleg az illető hazudik, ha csak nincs nagy szerencséje. Ha bebizonyosodik, hogy hazudott, máris egy gyufaszállal (élettel) kevesebbje van, s a következő játékos nulláról indulhat (azaz nem kell fölöznie a korábban elhangzott számot). Ha mégis kidobta az illető a 65-nél nagyobb értéket és mi nem hittük el, akkor annak bizonyítása (megnézés) után mi dobjuk be a gyufaszálunkat és ismét a korábbi játékos dobhat, ugyancsak nulláról indulva.

A dobások értéke növekvő sorrendben: 31, 32, 41, 42, 43, 51, 52, 53, 54, 61, 62, 63, 64, 65, 1-es bas, 2-es bas, 3-as bas, 4-es bas, 5-ös bas, 6-os bas, 21.
Játék információk

Célkitűzés: A játék lényege abban rejlik, hogy meg tudjuk-e figyelni a mellettünk ülő mimikájából, hogy igazat mond-e, vagy sem. Persze, a szerencse sem utolsó szempont a játék során.

Tipus: táblás-társasjáték táblás-társasjáték RSS csatorna táblás-társasjáték nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): két dobókocka, nem átlátszó műanyag pohár, egy doboz gyufa
Játék: Bas játék / Basás nyomtatása Bas játék / Basás egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

mi ezt piába játszottuk... aki veszített ivott :D
2011-12-19 18:31:41
nagyon klassz
2011-07-30 10:32:39
igyvan.ez tenyleg egy szuperjatek. :)
2009-11-17 21:26:11
ez egy isteni játék, nagyokat lehet nevetni, és úgy repül az idő közben... Pancsa
2009-09-18 21:28:14
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Bas- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2020. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.