» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Bige
A játéktér egyik végén 4 cm széles, 5 cm mé [...]
Disznójáték
A labdát egy földbe ásott lyukba teszik. Körü [...]
Torpedójáték
Két csónak legénysége játszhatja. Mindegyik c [...]
Hideg-meleg
Egy játékos kimegy a teremből, míg a többiek [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal Met- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: A csoport vezetője, ha szükséges, pontosan elmagyarázza, miként folyik majd a gyakorlat. A "metafora" szót a "hasonlat" értelemben használjuk. Valamilyen valóságot - amit észlelünk, élünk - képben fejezünk ki, pl. "A barátság olyan, mint egy meleg kézfogás" ,"A remény olyan, mint egy rés, melyen keresztül a fény a sötét pincébe nyomul"...
Hogy ne támadjon semmiféle teljesítmény-nyomás senkiben, csoportvezetőnek azt is el kell mondania, hogy nem a metaforák mennyisége a fontos, hanem hogy a képek, amik egyesekben támadnak és feljönnek, valóban szabadon jöhessenek. Az is lehetséges, hogy valakinek egy fogalomhoz semmiféle kép nem ugrik be.
Minden csoporttag kap néhány cédulát és írószert. Először megnevezünk egy fogalmat (Félelem olyan nekem, mint...). 10-15 percben mindnyájan engedjük magunkra hatni a szót és leírjuk a képeket, amelyek beugranak. Ha mindenki végzett, a cédulákat középre helyezzük.
Gyakran célszerű, ellentétes fogalmakhoz keresni metaforákat, ha a valóság teljes szélességét szóba akarjuk hozni (P1. "félelem - bizalom", "igazmondás - hazugság", "istenesség istentelenség").
Ezután a vezető fogja a cédulákat, összekeveri őket, majd felolvassa egyik képet a másik után, lassan és nyugodtan. Vagy esetleg kiosztja és a csoporttagok olvassák fel egymás után.
Ha fogalompárt (pl. félelem-bizalom) választottunk, akkor először az egyik fogalomhoz írt képeket, majd a másikhoz írt képeket olvassuk fel - köztük kis szünettel az utócsengéshez.
Ezután rövid csend, majd osztozás következik a hallottak elmélyüléséhez - nem vita! Ehhez támpontokat a következő kérdések jelenthetnek: Melyik képeket találtam pozitívnak, melyikeket negatívnak?
- Mely képek jelentettek meglepetést? Miért?
- Melyik mások által megfestett képeiben találok önmagamra?
- Melyekben nem?

Ha fogalompárt választottunk, akkor a metaforák keresésénél és megtalálásánál született benyomásokról szóló beszélgetés mindkét képsorral kapcsolatban külön-külön lebonyolítható.
E gyakorlat záradékaként - ha az idő és a csoportban levő bizalom megengedi - szabad, személyes ima következhet.
Játék információk

Célkitűzés: Saját érzéseink és élményvilágunk képszerű kifejezése

Tipus: csoportépítő csoportépítő RSS csatorna csoportépítő nyomtatása
Létszám: 6-20 játékos
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: 20-30 perc
Kellék(ek): papírlapok, írószer
Játék: Metafora- meditáció nyomtatása Metafora- meditáció egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Met- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2020. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.