» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Tabu
Ebben az egyszerű, szórakoztató játékban, a j [...]
Most is érzem az illatát?
A szaglás romlásában a levegő szennyezettsége [...]
Apróhirdetés
A feladat az, hogy mindenki rövid hirdetést foga [...]
Selejtező
A játékmester a szoba egyik végében áll, láb [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal Öt- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: A négy alapelv:
Az ítélkezés felfüggesztése: azt jelenti, hogy az ötletbörze ideje alatt nem szabad értékelni, minősíteni az ötleteket. A csoport vezetőjének kell érvényt szereznie a szabálynak, nehogy elhangozzon az a mondat, hogy ez az ötlet hülyeség.
Szabadon szárnyalás: mindenki engedje el magát. Fel kell oldania gátlásokat, a korlátokat. Erre rengeteg játék található ebben a könyvben.
Mennyiségre törekvés: minél több ötletet próbáljunk kiagyalni. Az őrültnek tűnő ötleteket is jegyezzük fel. Minden ötletet fogadjunk el. Nincs rossz ötlet.
A kölcsönös "megtermékenyítés": egymás ötleteinek az átvétele és továbbgondolása. Ha kedvenc ötletünket valaki továbbgondolja, ne legyünk dühösek. Az ötletbörzén ez alapszabály.
Ez a négy alapszabály nagyon fontos, az ötletbörzén ki is lehet függeszteni. Ha ezen alapszabályok valamelyike sérül, az ötletbörze nem fogja elérni a célját. Bővebbet megtudhatnak az ötletbörzéről: J. Geoffrey Rawlinson: A kreatív gondolkodás és az ötletbörze (Novotrade Kiadó 1989).
A fogalom ’brainstorming’ [ejtsd kb.: bréjnsztóming] az amerikai angolból jön, szabadon fordítva annyit jelent, gondolatáradat. E gyakorlat spontán, teremtő gondolkodást és ötletek szabad bedobását teszi lehetővé. Előnye, hogy ily módon rövid idő alatt sok, szokatlan gondolat merül fel; gyakran új megoldásmódok is jelentkeznek, melyek talán egy vitából vagy egy tárgyilagos és kritikus megfontolásból nem születnének meg.
Lépések
A csoport vezetője megnevezi a témát (kérdés, probléma). Mindenkinek meg kell neveznie azt, ami vele kapcsolatban beugrik. Egyesek ötletei másoknál más ötleteket idézhetnek elő.
Egy plakátra mindegyik ötletet összegyűjtjük. Minél több, annál jobb. 10 perc után befejezzük ezt az első lépést.
Ezután a rendezés következik, adott esetben az előnyök és hátrányok kritikus megfontolása és mérlegelése.
Játék információk

Célkitűzés: Bármilyen feladat megoldására használhatunk ötletbörzét. Az ötletbörze olyan eszköz, amellyel az emberek egy csoportja rövid idő alatt sok ötletet produkál.

Tipus: csoportépítő csoportépítő RSS csatorna csoportépítő nyomtatása
Létszám: 6-20 játékos
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: 20-30 perc
Kellék(ek): Nem szükséges
Játék: Ötletbörze / Brainstorming nyomtatása Ötletbörze / Brainstorming egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Öt- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2020. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.