» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Karikadobás
Ügyességi játék, melyhez fából készült, va [...]
Kötélkeresés
A gyerekeket két csoportra osztjuk, és egymássa [...]
Hatos labda
A játékban 12 fiú játékos vesz részt, két p [...]
Golyózd ki!
Az egyik cserkész a szoba közepére áll, kezéb [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal Ér- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: Ezt a gyakorlatot egy olyan személynek kell bevezetni, akinek van már vele kapcsolatban személyes tapasztalata. A bevezető szöveget lassan - gyakori szünettel - olvassuk.
Ebben a kb. 15 perces gyakorlatban meg kell próbálnunk az érzékek alkalmazásával "kijönni a fejünkből", hogy így fokozatosan képessé váljunk a jelenvalóságra és a jelenmaradásra.
Mindannyian felveszünk egy olyan testhelyzetet, amely kényelmes és kellően összeszedett (pl. a második gyakorlat ülése), becsukjuk szemeinket. Valaki a csoportban lassan mondja a következő szöveget:
- Próbálom tudatosítani bizonyos testi érzéseimet, melyeket jelen pillanatban talán nem vagy alig érzékelek...
- Észreveszem, hogyan érinti a ruha a vállaimat... hogyan érinti a ruha a hátamat, a szék háttámlája hogyan nyomja a hátat... Tudatosítom, hogyan érintik egymást kezeim, vagy hogyan nyugszanak az ölemben... észreveszem, hogyan nehezedem a székre... Érzem a lábaimat, ahogy érintkeznek cipőmmel és a talajjal... és most egész testhelyzetemet próbálom tudatosítani...
- Még egyszer: vállaimat... hátamat... jobb kezemet... bal kezemet… combomat... jobb lábamat... bal lábamat... testhelyzetemet...
- És még egyszer: vállaimat... hátamat... jobb kezemet... bal kezemet… combomat... jobb lábamat... bal lábamat... egész testhelyzetemet...
- És most saját elképzelésem szerint egyik testrészemet a másik után érzékelem (a megnevezetteket, vagy más egyéb testrészeket, fejemet, nyakamat, karjaimat, melleimet, hasamat...). Mindig néhány másodpercet szánunk az egyes testrészre, figyelmünket oda összpontosítjuk, érezzük és továbbmegyünk.
A legutóbbi gyakorlat néhány perces gyakorlása után a vezető lassan jelzi, hogy nyissuk ki szemeinket, és tegyünk néhány lassú óvatos mozdulatot. Lehet utalni arra is, hogy nem gondolkodó szemlélésről, hanem érzésről és érzékelésről van szó. Egyesek csupán tudják, hogy hol vannak bizonyos testrészek, mégsem érzik őket. Segít, ha figyelmünkkel próbálunk olyan sok érzetet felfedezni az egyes testrészekben, amennyit csak lehet - ez attól is megóv, hogy egy gondolati képet érzékelt tapasztalatnak tartsunk.
Az elmélyítésre egy rövid felhívás vezethet:
Még egyszer becsukom a szemeimet, és a különféle testrészeimben támadt érzetekre figyelek (pl. viszketés, szúrás, égés, húzódás, reszketés, dobogás, érzéketlenség), talán anélkül, hogy megnevezném azt a bizonyos testrészt.
Játék információk

Tipus: érzékszerv fejlesztő érzékszerv fejlesztő RSS csatorna érzékszerv fejlesztő nyomtatása
Létszám: 8-20 között
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: 15 perc
Kellék(ek): Nem szükséges
Játék: Érezd magad! nyomtatása Érezd magad! egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Ér- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2020. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.