» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Lovascsata
A játszók két pártra oszlanak. Az erősebbek a [...]
Labdafogócska
A játékosok kinyújtott kézzel összefogóznak, [...]
Tánc oda-vissza
A játékosok párokba állva egy kört alkotnak, [...]
Majomfogó
A majomfogó egyszerű és igen vidám fogócska. [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal Vis- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: A gyakorlatot a csoportvezető így vezetheti be (a kérdések egy plakáton is állhatnak): ”Befejeztük a témánkat, most még az összejövetel alatti kapcsolattörténésekről lesz szó.” 5 perces csöndben két kérdésen gondolkodunk el:
- Hogyan éreztem magam az összejövetel alatt? (A kérdés pontosabban az, hogy bevonódtam-e a csoportba?)
- Mi történt a csoportban az összejövetel alatt? (A csoportfolyamatért érzett felelősségre való hívás.)
A válaszokat a "meghallgatás körében" közöljük, és szükség esetén - beszélgetés keretében - a további találkozások számára levonjuk a konzekvenciákat.
Játék információk

Célkitűzés: A visszatekintés hozzájárul a közösségérzet kialakulásához, mely akkor kap esélyt, ha a legtöbb csoporttag többet ad bele a csoportba, mint amennyit a csoporttól elvár (pl. figyelmet és időt szentel annak meghallgatására, hogy a többiek hogy vannak). A visszatekintés elősegíti a kapcsolatokat és megteremti a megértés klímáját.
A visszatekintés megkönnyíti az összejövetel jó kimenetelét azáltal, hogy olyan akadályozó magatartásmódokat segít felfedni, melyet a csoportnak a jövőben tudatosítania kell. Ha a csoporton belüli történéseket nem a csoporton belül beszélik meg, a kritika kifelé tolódik, a résztvevők "háta mögé": A kölcsönös kapcsolat nem őszinte, és ez tartós feszültségekhez vezet.

Pedagógiai javaslat: Az első kérdésnél az elégedettség vagy elégedetlenség fogalmazódik meg a maga okaival (Mi segített, mi nem? Mik a nehézségek?). Bár az ok egészen személyes probléma lehet, a csoportnak legalább azt a tényt fel kell ismernie, hogy valaki nem érzi magát odatartozónak ill. elégedetlen. Felismerhetővé lesz, hogy ki hogyan érzi magát, s e tény biztonságot kölcsönös a csoportnak, előmozdítja az összetartozás érzését és az egyesek szorongását közös üggyé teszi.
Ha a második kérdésnél csupán az összejövetel témája kerül terítékre, akkor valószínűleg hiányzik még a csoportfolyamat iránti érzékenység. A csoportvezető nyílt segítőkérdései megkönnyíthetik itt a válaszokat: Történt-e előrelépés? A találkozó sikeresebb volt-e, mint máskor, s ha igen, miért? Milyen volt a hangulat? Vajon érzékeltek-e rejtett feszültségeket vagy más nehézségeket?
Gyakoribb ismétléssel a visszatekintés egyre spontánabb lesz, és a tanulási készség egyre magától értetődőbb.
Alkalomtól függően az összejövetel végén néha a Blitzlicht is elegendő.

Tipus: csoportépítő csoportépítő RSS csatorna csoportépítő nyomtatása
Létszám: 8-20 között
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: 10 perc
Kellék(ek): Nem szükséges
Játék: Visszatekintés nyomtatása Visszatekintés egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Vis- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2020. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.