» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Ös- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: Mondj egy összetett szót! Villamossín. Most mondj egy másikat, amely sínnel kezdődik! Síncsiszoló. Majd, Csiszolópapír.
Ha valaki nem tudja folytatni a sort, zálogot ad vagy kiesik a játékból. Olyan formában is játszhatjuk, hogy minél több azonos elő illetve utó tagú összetett szavakat keresünk.


Más változatban: Az összetett szavak az egyszerű játéklehetőségek széles skáláját kínálják. Bizonyos szavak gyakrabban szerepelnek összetételekben, mint mások. Az egyik legegyszerűbb játéklehetőség, ha megkérjük a játékosokat, gyűjtsenek minél több összetett szót egy bizonyos taggal. Például: "ház"
- háztető, házavató, országház, házépítés, háztűznéző, házfelügyelő, házhely, házomlás, alsóház, felsőház, házszám, házsor, házkezelő, toronyház stb.
Vagy: "szék"
- székfoglaló, etetőszék, székláb, székház, székhely, széksor, székrekedés, székváros, Háromszék, széktámla, kerekesszék, karosszék stb.
A gyűjtés is többféleképpen történhet. A játékosok ülhetnek körben. Ekkor a játékvezetőtől elindulva, mindenki mond egy összetett szót az adott taggal. Aki nem tud mondani, az kiesik, és addig folytatják, amíg tartanak az ötletek; utána át lehet térni egy másik szóval alkotott összetett szavakra, és jöhet egy újabb kör.
Ha a játékosok asztaloknál ülnek, történhet a szógyűjtés úgy is, hogy egyénileg vagy néhány fős csapatokba rendeződve egy megadott ideig gyűjthetik a szavakat. A végén mindenki / minden csapat felolvassa a saját listáját. Meglátjuk, ki gyűjtötte a legtöbbet, vagy kinek jutottak eszébe olyan szavak, amelyek senki másnak.
(Ilyenkor a "Lábas" elnevezésű játék értékelési módját is használhatjuk: az elhangzott szavakat mindenkinek ki kell húznia a saját listájáról. A második stb. játékos / csapat csak a még el nem hangzott szavakat olvassa fel a listájáról. A végén össze kell számolni, kinek hány szó maradt a listáján, és az nyer, akinek a legtöbb olyan szó jutott eszébe, ami senki másnak.)
Ennél a játéknál izgalmasabb csapatban dolgozni. A csapatmunka növeli a sikerélményt, és elkerülhetővé teszi az egyéni kudarcokat. Ezt a szempontot más játékoknál is érdemes megfontolni.

Még egyéb változat: Vállalkozóbb szellemű játszó csoportok megpróbálhatnak összetett szavakból szóláncot alkotni. Ez a hagyományos szóláncnál (amikor a szó utolsó betűjével kell új szót mondani) jelentősen nehezebb feladat. Ez is két változatban lehetséges.
Az első: körben ülve, a játékvezetőtől kiindulva minden játékos megpróbál egy olyan összetett szót mondani, amelynek az első tagja az előző játékos összetett szavának második (utolsó) tagja. Itt is lehetséges azonban papírt-ceruzát ragadni, és egyénileg vagy inkább kisebb (2-4) fős csoportokban egy megadott kezdő szóból kiindulva minél hosszabb láncot alkotni.
A második: Megegyezés szerint lehetővé tehetjük azt is, hogy a lánc mindkét irányba növekedjen, vagyis a kezdő szó elé is kerüljenek szavak, így hosszan tekergőző szókígyók jöhetnek létre. Legyen a kiinduló szó például "doboztető".
A tetőfedő -> fedőszín -> színvak -> vakvezető -> vezetőképző -> képzőművész -> művésztársadalom -> társadalomtudós -> tudósklub -> klubtag -> taggyűlés -> gyűlésterem -> terembérlet -> bérletszelvény... folytatás mellett az induló "doboztető"-höz visszafelé hozzátoldható a "játékdoboz; betűjáték; kezdőbetű; munkakezdő; utómunka; nyárutó". A megadott kezdőszó lehet minden csapatnak más, de lehet ugyanaz is, ilyenkor külön érdekesség, hogy ugyanarról a kezdőpontról milyen különböző sorokhoz jutnak el a csapatok.

Játék információk

Célkitűzés: A verbális készségek frissen tartása, fejlesztése, az "alvó" szókincs aktivizálása.

Tipus: gondolkodtató gondolkodtató RSS csatorna gondolkodtató nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Papír, írószer (nem feltétlenül szükséges)
Játék: Összetett szavak nyomtatása Összetett szavak egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

hahahahhaaaa! van itt egy pár emberke, akire ráférne.
2011-05-30 15:13:57
meg egy helyesírási kézikönyv esetleg?
2009-09-20 15:30:21
kene megedj csapat amelyikbe enis benne lennek!!
2009-06-02 16:23:57
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Ös- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2021. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.