» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Csoportkép - neked
Egy játékos fordítson hátat a csoportnak! A t [...]
Helyet cserélni
Körbeülve, a vezető pl. azt mondja: mind, akik [...]
Barátom megtért Napkeletről
A játékosok két csapatra oszlanak, az egyik csa [...]
Régi ízek, régi ételek
Lényegében ez inkább az "emlékezetmunkára" ha [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal Ré- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: Lényegében ez inkább az "emlékezetmunkára" hasonlít, de színessé tudja tenni a csoportos együttlétet. Valószínűleg kevesen ismerik, ezért érdemes elhozni és felolvasni Proust "Az eltűnt idő nyomában" című könyvéből ama bizonyos részletet, amikor a teába mártott keksz íze felidézi a régmúltat.
"S hirtelen megjelent az emlék. Ez az íz annak a darabka madeleine-nek az íze volt, amit Combray-ban, vasárnaponként (mert olyankor mise előtt sose hagytam el a házat) Léonie néném szokott adni, ha felmentem köszönni a szobájába, miután előbb beáztatta a teájába vagy a hársfateába. A kis madeleine látványa semmire se emlékeztetett, amíg meg nem kóstoltam; talán mert azóta sokszor láttam, anélkül hogy megízleltem volna, a cukrászdákban, és így a képe elhagyta a combray-i napokat, hogy más, újabb napokhoz kapcsolódják; talán mert az emlékekből, amelyek oly régóta kívül estek az emlékezetemen, semmi se maradt életben, mindannyi százfelé hullott; formáik - e kis cukros kagylóé is, amely pedig oly buján érzékies, szigorú és ájtatos redői alatt - vagy megszűntek, vagy elszunnyadtak, elvesztették terjeszkedő erejüket és így nem voltak képesek feljutni az öntudathoz. De mikor a régmúltból többé már semmi se marad, az élőlények halála után, a dolgok pusztulása után, egyedül az íz és az illat élnek még tovább sokáig, törékenyebben, de elevenebben, anyagtalanabbul, szívósabban és hívebben mindennél - mintha csak lelkek volnának, amelyek idézik, várják, remélik, minden egyébnek romjai felett, s amelyek moccanás nélkül tartják majdnem megfoghatatlan harmatjukon az emlék óriás épületét." (Macel Proust: Az eltűnt idő nyomában. Fordította: Gyergyai Albert Bp., Európa Kiadó, 1969.)
Igazán szép leírás ez a részlet arról, hogy egy íz hogy kapcsolódik az emlékekhez. Mi most próbáljuk meg gondolatban felidézni az ízt, ami igen emlékezetes számunkra. Nyilván ebben az is szerepet játszik majd, hogy milyen érzések kapcsolódnak ehhez. Lehet nagyon egyszerű is ez.
Például volt egy ismerős kisfiú, akit ha az édesanyja elvitt orvoshoz és már türelmetlen volt, enni szeretett volna, a mamája az orvosi vizsgálat után mindig vett neki egy linzert. Felnőttkorában is nagyon szerette ezt a süteményt, de a linzerről, mindig a rendelő fertőtlenítő szaga és az ezt elnyomó finom málna íz, meg a csokoládébevonat jut eszébe.
Nekem a nagymamám által sütött bukta az, ami felejthetetlen. Ti, hogy vagytok ezzel? Mi az, az íz, ami emlékezésre késztet? Mi ez az emlék? Életed mely időszakából származik? Az ilyen, emlékeket felidéző beszélgetésnél mindig hagyjunk időt! Senkit nem szabad sürgetni abban, hogy megtalálta-e már a legérdekesebbet, a legemlékezetesebbet. S abban is legyünk megengedők, hogy ki kezdi a mesélést. Előbb vagy utóbb úgy is a csoporttagok többsége megosztja a csoport többi tagjával az emlékeit, melyek egy konkrét ízhez kapcsolódnak.
Játék információk

Célkitűzés: Felidézni a régi ízeket és ennek kapcsán az emlékeket.

Tipus: memóriafejlesztő memóriafejlesztő RSS csatorna memóriafejlesztő nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Nem kell hozzá
Játék: Régi ízek, régi ételek nyomtatása Régi ízek, régi ételek egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Ré- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2021. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.