» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Rakj meg!
őrsök felállnak a szoba négy sarkában. Mind a [...]
Csók-csalás
Egy széken ül egy hölgy, aki ismeri a játékot [...]
Japán rögbi
A játékosok terpeszállásban kört alkotnak úg [...]
Térdvöröspecsenye
Két rövidnadrágos játékos leül szemben egym [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal Gom- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: A játékosok körben állnak, egymástól olyan távolságra, hogy még könnyen tudják dobni és elkapni a gombolyagokat. A játékvezető kezdi. Valamennyit leteker a gombolyagból, megfogja a végét és odadobja a csoport bármelyik tagjának. ő elkapja, megfogja a fonalat, és a kezében tartja, majd leteker belőle valamennyit és eldobja a következőnek. Így jól látni, hogy ki kapott már "labdát", ki tartja a fonalat a kezében. Fokozatosan kialakul egy háló, s mindenkinek csak egyszer lehet a kezébe kapni a gombolyagot és a fonalat. Mikor már mindenki kapott labdát, akkor álljunk meg egy kicsit: így mindenki össze van kötve mindenkivel, mindenki kapcsolatban van mindenkivel. S most jön a nehezebb: ezt a jól felépített hálót lebontjuk.


Más változatban:
Ülve
Ha a csoportban vannak olyanok is, akiknek az álldogálás megerőltető, a játékot természetesen körben ülve is játszhatjuk, sőt végső esetben az asztal körül ülve is guríthatjuk egymásnak a fonalat. Ilyenkor a szálakat az asztalon hagyjuk feküdni, és csak a végén emeljük fel a kész hálót.

Több színű fonállal
Még mutatósabb "pókhálót" kapunk, ha egy második, lehetőleg az elsőtől nagyon elütő színű gombolyagot is körbe dobálnak a játékosok. Ilyenkor az a szabály, hogy a két különböző színű gombolyagot senki sem dobhatja ugyanannak az embernek. Így a végére mindenkinek mindkét kezében lesz fonal. Természetesen ennek a dupla hálónak a lebontása is nehezebb!

Búcsúzó játékként
Ha a játékosok valamilyen okból előreláthatólag hosszabb ideig nem fognak találkozni egymással és/vagy a játékvezetővel, akkor a fonalas játék búcsúszertartásnak is kiváló. Ilyenkor a hálót nem bontjuk le. Mikor készen van, egy darabig megtartva gyönyörködünk "szociális hálónkban", majd a játékvezető vagy egy játékos egy ollóval szétvágja a hálót, úgy, hogy annak a kézben maradó darabját mindenki hazaviheti, esetleg a csuklójára is kötheti. Ha tényleg búcsúzásról van szó, néhány kedves szót, vagy jókívánságot is "dobhatunk" a gombolyaggal együtt.
Az is jó, ha a gombolyag dobása előtt elmondjuk annak a játékosnak, akinek dobom a "fonallabdát", hogy milyen pozitív emléket őrzök magamban róla.

Adott téma megbeszélésére
Először felolvasnak, vagy más módon felvezetnek egy témát, utána a csoportvezető odadob egy kövér gombolyagot annak a csoporttagnak, aki a témában nyilatkozni akar. Eközben megtartja magának a fonal végét. Beszélni mindig csak az beszélhet, akinél a gombolyag van. Ha egy másik csoporttag is beszélni óhajt, az előző odadobja a gombolyagot neki, a megfeszült szálat azonban kezében tartja. A beszélgetés így folytatódik, s eközben a fonalból látható háló szövődik.
Az ilyen módon lefolytatott beszélgetés rövid kiértékelésbe torkollik, talán a következő kérdések segítségével:
- Milyen érzés van bennem, amikor kezemben tartom a szálakat?
- Sok/kevés szál van nálam?
- Több vagy kevesebb szálat tartanék legszívesebben?
- Mit mondanak a szálak mai magatartásomról?
- Mit mond a háló szimbóluma a csoport vonatkozásában?

Játék információk

Célkitűzés: Egyszerű ügyességfejlesztő játék, amely kiváló kiindulópontja lehet a csoporton belüli kapcsolatok struktúrájáról szóló beszélgetésnek.

Pedagógiai javaslat: A "gombolyag" módszer különösen a csoportképződés kezdeti szintjén ajánlott, ahol az egyes tagok még erősen a csoportvezető felé orientálódnak. E gyakorlat az egymás közötti kommunikáció egyszerű módját ajánlja. A játékos forma elvezet az embertárshoz, és hozzájárul a beszélgetésben való kiegyenlítettebb részvételhez.

Tipus: csoportépítő csoportépítő RSS csatorna csoportépítő nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Egy vagy két fonalgombolyag, lehetőleg élénk színű és vastag.
Játék: Gombolyagdobálós nyomtatása Gombolyagdobálós egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

ez nagyon ötletes!!!
2011-01-07 22:34:30
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Gom- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2021. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.