» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Sodoku / Sudoku / Szúdoku
A 9x9-es tábla összes oszlopába és sorába 1-9 [...]
Veled szívesen
Elmondjuk, hogy annak ellenére, hogy egy klubba j [...]
Menetelési őrület
Minden őrs részt vesz ebben a körversenyben. Az [...]
Sárkányfarok vadászat
A játékhoz szükségünk van egy nagy, viszonyla [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal Mit- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: Egyenként mondják el a résztvevők a nevüket, hozzátéve azt, hogy ki mit tud a névről. Ha több azonos keresztnevű van a csoportban, megkérhetjük őket, hogy üljenek egymás mellé, s arra is, hogy tegyenek kiegészítést az elsőre elmondott név magyarázathoz. Ha valaki semmit nem tud mondani a nevéről, megkeressük az utónévkönyvben és felolvassuk. Ki lehet egészíteni azzal, hogy az elhangzott név becéző formáit vagy változatait is összegyűjtjük, s ezt a kiegészítést a többiek is megtehetik. Például az Erzsébet lehet Böbe, Bözsi, Zsóka és még kevésbé ismert változatai is lehetnek. Szó eshet arról, hogy ha a családban több ugyanolyan keresztnevű volt, akkor kialakult-e a megkülönböztető megszólítás állandó formája. Ezzel a játékkal kicsit "továbblépünk" a bemutatkozásban. A játékvezetőnek viszont fontos ügyelnie arra, hogy a "bőbeszédűek" ne vegyék el az időt a "szótlanoktól".
A beszélgetést egy második körben ki lehet egészíteni azzal, hogy ki mit tud a névadásának, keresztelésének történetéről. Volt-e valami a családi legendáriumban, ami az ő nevével kapcsolatos történet, vagy valami babona, ami miatt pont ezt a nevet adták. Arról is lehet szót ejteni, hogy ki mennyire "elégedett" a nevével, mennyire szereti azt, vagy milyen, nem a keresztnevéhez kapcsolódó megszólításokkal találkozott az élete folyamán, ezek közül mi volt "kedves" a fülének, s mi volt az, amit nem szeretett. A ragadványnevek is szóba kerülhetnek.
Ezt a játékot olyan csoportokba szerencsés behozni, ahol lehet, hogy ismerik egymást, tudják egymás nevét, de felületesen és különben sem gyakran beszélgetnek.
Játék információk

Célkitűzés: Beszélgetés kezdeményezése arról, hogy ki mit tud a nevének jelentéséről, eredetéről.

Tipus: ismerkedős ismerkedős RSS csatorna ismerkedős nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Ladó János: Magyar utónévkönyv, Akadémia Kiadó, Budapest, 1972.
Játék: Mit tudsz a nevedről? nyomtatása Mit tudsz a nevedről? egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

Viktória: Viktóriának a görögök istennőasszonyát hívták. 13 becézése van. Viktória jelentése: Győzelem. Jele: 2 ujjunkat felmutatjuk.
2010-07-28 11:19:39
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Mit- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2020. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.