» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Kötélhúzás vakon
A cserkészek két csapatra oszlanak, és felsorak [...]
Labdajáték több labdával
Egészen egyszerűen dobjuk egymásnak a labdát, [...]
Üss engem is
Három egymás melletti széken állnak. A közép [...]
Újságlecsapós
A játékvezető a kör közepén áll és helyet [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal A k- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: A játékosok kellemes zene hangjára sétálgatnak, mozognak a teremben. Ezt tehetik párosával, esetleg körbesétálva is, ahogy a csoport a legmegfelelőbbnek találja. Az sem akadály, ha nincsen lehetőség zenehallgatásra. A játéknak ebben a szakaszában a játékosok kölcsönösen megfigyelik egymást, és olyan - először külsődleges - dolgokat keresnek, ami közös bennük és egy másik játékosban. A közös pont lehet bármi: öv, ruhadarab, gyűrű, lánc vagy más ékszer, kalap, táska, szemüveg, bot vagy bármilyen más tárgy. Nem elvárás, hogy a közös pontként definiált tárgyak tökéletesen egyformák legyenek. (Jó megfigyelőkészséggel - és jó önismerettel - rendelkező játékosok felfedezhetnek egyezéseket vagy erős hasonlóságot bizonyos testi jegyekben (kéztartás, mozgás stb.) is. Természetesen előzetesen meg kell egyezni abban, hogy ilyenekre is kiterjedjen- e a megfigyelés, és ennek mérlegelése során a játékvezetőnek tekintettel kell lennie az esetleges érzékenységekre is.
Amikor a játékvezető kikapcsolja a zenét, mindenki odamegy egy olyan játékoshoz, akin valami közöset fedezett fel, és a játékosok ezek alapján párokba rendeződnek. Ezután minden pár bemutatja a csoportnak az őket összekötő azonosságot. Egészen apró egyezések is elfogadhatók, és további alaposabb szemrevételezésre vagy beszélgetésre ösztönözhetnek.
Ezután újabb zenés-sétálgatós szakasz következhet. A mozgás / megfigyelés és a felfedezett közös dolgok megbeszélésének szakaszai tetszőleges számú alkalommal válthatják egymást.
Ha a szemmel látható hasonlóságok tárháza kimerült, további lehetőségeket kínál, hogy beszélgetések során derítsenek ki a játékosok további azonosságokat maguk és játékostársaik életében. Ezek az apró, felszínes azonosságoktól a fontos tartalmi hasonlóságokig terjedhetnek. A résztvevők rájöhetnek például, hogy ugyanabban az utcában laknak, ugyanaz a házszámuk, a keresztnevük, a születési hónapjuk, a kedvenc hobbijuk vagy ugyanoda járnak üdülni, ugyanannyi gyerekük vagy unokájuk van, egyezik az életkoruk vagy bármi más. A csoporttagok között így gyorsan kapcsolatok alakulnak ki.
A játékszabály megegyezés szerint szűkítheti azt a területet, ahol az azonosságokat keressük. Érdemes a külsődleges azonosságokkal kezdeni, és később sorra venni a személyesebb területeket, hobbit, környezetet, családi kapcsolatokat. A résztvevők így játékosan válnak ismerőssé egymásnak, a játékvezető pedig (ez különösen fontos lehet akkor, ha a csoportot még kevéssé ismerő játékvezetőről van szó) olyan fontos információkat tudhat meg, amelyeket célzottan felhasználhat, vagy figyelembe vehet további játékok során.
A játék során nemritkán elcsíphetünk ilyen vagy hasonló mondatokat: "Hiszen akkor egyfelé megyünk haza, mehetünk együtt is." Vagy: "Szívesen kirándulgatok még néha egy kicsit, csak a társaság hiányzik hozzá." Ha a felfedezett hasonlóságoknak nem is lesz "utóéletük", csak egy kellemes beszélgetésre és egymás jobb megismerésére adtak alkalmat, már megérte.


Más változatban: Ha a csoport tagjai nagyon idegenek egymás számára, nem szívesen mozdulnak el a helyükről vagy sok a mozgásában akadályozott résztvevő, meg lehet próbálkozni azzal, hogy megkérjük az egy asztalnál / egy csoportban ülőket, hogy gyűjtsenek az adott körben azonosságokat, és azokat írják fel egy papírra. Minden csoportban legyen valaki, aki jegyzetel. A cédulára az azonosságot és az érintett játékosok számát kell felírni. (Például 4 személy szoknyában, 5 fűzős cipőben, 7 gombokkal a ruháján, 3 fülbevalóval stb.) Amikor már senkinek nem jut semmi az eszébe, az egész csoportnak felolvassák a jegyzeteket. Ennek alapján aztán összeültethetjük az azonos csoportba tartozókat (pl. fülbevalósokat, fűzős cipősöket stb.). Ha valaki több csoportba is beletartozna, természetesen választhat, és nem szükséges az összes felsorolt jegy alapján csoportokat képeznünk.
Ez esetleg jó kiindulópontot képezhet egy következő játékhoz is, amelyben csoportokra van szükség, ha például valamilyen okból nem szeretnénk, hogy megint a szokásos "összeszokott" csoportok legyenek együtt. De jó lehet egyszerűen arra is, hogy a résztvevők egyszer ne a megszokott helyükön, a megszokott szomszédjuk mellett üljék végig a játékdélutánt, beszéljenek olyanokkal is, akikkel nem szoktak - ez is adhat új lendületet az összejövetelnek.

Játék információk

Célkitűzés: Bár a játék a megfigyelőkészség és a koncentrálóképesség frissítésére is jótékony hatással van, elsődleges célja mégis a kapcsolatteremtés megkönnyítése, a kommunikáció elindítása az együtt játszók között. Ezért különösen hatékony lehet egymást nem, vagy kevéssé ismerő csoportok esetében az ismerkedés megkönnyítése és a csoporttagok közötti kapcsolatok kialakítása terén, de egymást régóta ismerő csoporttagok is sok érdekes, eddig feltáratlan hasonlóságot, "közös pontot" találhatnak, ami szerencsés esetben további - akár már a játékon kívüli - folyamatokat indíthat be.

Tipus: ismerkedős ismerkedős RSS csatorna ismerkedős nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Kazetta / CD, magnetofon vagy CD-lejátszó, papír, írószer (egyik sem nélkülözhetetlen!)
Játék: A közös dolgok összekötnek nyomtatása A közös dolgok összekötnek egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

CSABA VAGYOK NAGYON SZEP VAGYOK
2011-03-03 13:06:57
Gyöngyi vagyok a zene és a filmek érdekelnek
2010-12-13 17:00:17
József vagyok, a filmek,a zene, a festészet,a sport,és a szex érdekel
2010-09-28 10:00:18
ez szerintem jo játék
2010-07-16 20:58:14
Hogyan lehet vele játszaniiiiiiii????????
2008-12-27 18:58:36
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal A k- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2021. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.