» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Torpedójáték
Két csónak legénysége játszhatja. Mindegyik c [...]
Kerek a hold?
Bal kezünkkel rajzoljuk a levegőbe és mondjuk: [...]
Kenu-párviadal
Könnyű kenuk, jól úszó cserkészek részére [...]
Akadályozás
Két gyermeken kívül mindenki feláll a szoba eg [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal Big-Fel || Ker-Meg || Mir-Ty ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: A játéktér egyik végén 4 cm széles, 5 cm mély gödröt ásunk a bigének. Két csapatot választunk (egy-egy csapatban 4-6 játékos legyen). Kiolvassuk, hogy melyik lesz az ütő, és melyik a lesőcsapat. Az ütőcsapat a lyuk mögött feláll, a lesőcsapat a lyuktól 10-30 méter távolságra szétszórtan helyezkedik el.
A játék több részből áll:
- Lökés: Az ütőcsapat első játékosa a lyukon keresztbe fekteti a bigét, és a bige alá dugja a vesszőt úgy, hogy a végét a lyuk falának nekinyomva meghajlítja. A meghajlított vessző a felrántás pillanatában kilöki a bigét. Ha a repülő bigét egy lesőjátékos elkapja, az ütő kiesik, és helyére a következő ütő áll. Ha a bigét senki sem tudja elkapni, az ütő a lyukon keresztbe fekteti a vesszőjét. S arról a helyről, ahol a bige földet ért, valamelyik lesőjátékos felveszi a bigét, és a keresztbe fektetett vesszőre dobja. Ha eltalálja, az ütőjátékos kiesik, és helyére a következő lép.
- Ütés a földről: Ha az eldobott bige nem érinti a keresztbe fektetett vesszőt, akkor új mozzanat következik: az ütőjátékos úgy teszi a bigét a lyukba, hogy az egyik vége kiálljon. A kiálló végre ráüt, mire a bige felpattan.
- ütés a levegőből: A felpattanó bigét a lyuktól a lehető legtávolabbra kell elütni. Az ütő erre három kísérletet tehet. A melléütés is egy kísérletnek számít. Ha az első ütésre talált, tovább üthet. Az elütés történhet egy nagy ütéssel vagy sorozatütéssel (Vagyis felpattintjuk a bigét a levegőbe, s az ütő vagy egy nagy ütéssel messzire üti, vagy ütögeti, s végén vág bele egy nagyot!)
A sorozatütésnél az ütő annyiszor próbálja érinteni a repülő bigét, ahányszor csak bírja! Mert a sorozatütésnek a számolásnál értéke van.
A harmadik, befejező kísérlet után lemérik a bige távolságát a lyuktól. Ennek több módja van: mérhetik lépéssel vagy a bot hosszával. Ha a bigét egy nagy ütéssel küldtük messzire, akkor az ütő minden lépését egyesével (vagy tízesével) számolja. Ha azonban sorozatütést csinált, akkor a lépést az érintés számával megszorozza. Például ha a felpattanó bigét a levegőben háromszor felütötte érintette, és a negyedik ütéssel küldte messzire, akkor négy érintés volt. (Vagyis négyesével, illetve negyvenesével számol!)
A számolás után az ütőjátékos a részjátékot befejezte, és ütés jogának fenntartásával a botot átadja a következő csapattársának. Az elölről kezdi (lökés, ütés a földről, ütés a levegőből, elütés).
Minden játékos pontszámát hozzáadják a következőéhez, vagy felírják egy papírra, esetleg a földre karcolják. Ha elég idő van, megegyezhetnek, hogy meddig játszanak, pl. tízezerig (tízes számolásnál).
A csapatok akkor cserélnek, ha az ütőcsapatból minden játékos elvesztette az ütésjogát. (Vagyis ha a lesők pl. minden bigét sorra elkapnak, vagy eltalálják a lyukra tett vesszőt. Az ütésjog fenntartása azt jelenti, hogy a kiserő ütő helyére ő léphet az ő menetében!)
Mondani se kell, hogy ügyesen és óvatosan kell játszani: fontos a sok gyakorlás s az, hogy az ütést kapó játékosok ne álljanak közel a lyukhoz, mert az induló bige gyors, és nagyot üt.
Játék információk

Célkitűzés: Ügyesen és óvatosan kell játszani ezt a népszerű, régi játékot.

Tipus: népi népi RSS csatorna népi nyomtatása
Létszám: 8-12 játékos
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Kell hozzá egy bigefa (kb. 10-14 cm hosszú, 3 cm átmérőjű, a két végén kihegyezett sima, henger alakú ág) és ütőbot (egyméteres, ruganyos, erő vessző vagy ág).
Játék: Bige nyomtatása Bige egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: A játékosok sorba ülnek. Aki a sor egyik végén ül, azt elnevezik danczurának. Egy gyermek a kérő, a többiek az eladó lányok. A kérő kimegy: ezalatt a danczura valamelyiknek egy zsebkendőt ad. A kérőnek, midőn visszatér, ki kell találnia, hogy kinél van a zsebkendő. Mikor a kérő visszatér, a kérő és danczura így beszélgetnek:
Kérő: Isten áldja, kokácza!
Danczura: Récze, rucza, fogadja.
Kérő: Danczura, danczura,
Maga lányáért jövök.
Danczura: Melyikért?
Kérő: A legszebbikért.
Danczura: Én leányom, én leányom
El nem adom hat ló hintó nélkül.
Fekete gyászba öltöztetem.
Melyiknél van a zsebkendő?

Ha a kérő kitalálja, akkor a versben megnevezett leányt elviszi, s újra visszamegy a másikért. Míg odajár, a danczura a zsebkendőt más gyereknek adja. Ha pedig a kérő ki nem találja, kinél van a zsebkendő, azt mondja:
Maradjon az anyjának
Mosogató ruhának.
Egy így folyik tovább mindaddig, míg a lányokat a kérő mind el nem viszi, s ekkor a játéknak vége.

Játék információk

Tipus: népi népi RSS csatorna népi nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): zsebkendő
Játék: Danczurázás nyomtatása Danczurázás egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: A labdát egy földbe ásott lyukba teszik. Körülötte másfél méter távolságban kisebb lyukakat ásnak, eggyel kevesebbet, mint ahány játékos van. A labdától 30 méterre kijelölnek egy fát, vagy leszúrnak egy botot. Minden játékos kezébe vesz egy egyméteres botot. Adott jelre mindnyájan futni kezdenek a kijelölt hely felé. Aki odaért, megüti botjával, s visszafut a disznóhoz. Az első visszaérkező kiüti botjával a disznót a lyukból s botját beleszúrja az egyik kis lyukba. A többiek is sorban elfoglalanak egy-egy lyukat, az utoljára érkező pedig hoppon marad. ő lesz most a kanász, s első kötelessége, hogy a disznót visszaterelje az ólba. A disznót csak bottal szabad érinteni. A többi játékosok igyekeznek megakadályozni, hogy a kanász vissza tudja terelni a disznót. ők is csak bottal érinthetik, de joguk van messzebbre elütni vagy a kanász botját akadályozni. Verekedni természetesen nem szabad a botokkal. Ha a kanász közben egy üresen hagyott lyukba bele tudja szúrni a botját, akkor az tereli tovább a disznót, aki hely nélkül maradt. Mikor a disznót sikerül visszaterelni az ólba, a játékosoknak újra versenyt kell futni, de aki legutóbb volt, az ottmaradhat a körnél, s elsőnek foglalhat magának lyukat. Az utoljára visszaérkező lesz a kanász, s a játék folytatódik tovább.
Játék információk

Tipus: népi népi RSS csatorna népi nyomtatása
Létszám: nagy csoport
Kellék(ek): labda, farúd, 1m-es botok (ahány részvevő van)
Játék: Disznójáték nyomtatása Disznójáték egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

Az ilyen idióta hozzászólásokat miért nem lehet jelenteni?
2012-06-10 19:02:09
háááát jahhhh mi is kibróbáltuk.......
2012-02-06 11:31:23
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: Ebben a játékban mindenki körbe áll. Elkezdik énekelni a Dombon érik a dió nótát. Kezet fogva elkezdenek futni egy irányba. Ahogy elérik a szöveg "rajta vissza" részét, gyorsan irányt változtatnak, és vissza haladnak. A "csüccs" szóra pedig mindenki leguggol. Azok akik csak lábbal érintik a földet, nyertesek.

A Dombon érik a dió dalszövege:
Dombon érik a dió a dió,
Rajta vissza tessék kérem megbecsülni,
És a földre lecsücsülni - csücss!


Más változatban: Úgy is lehet játszani hogy kiesik az aki a földet érinti, és addig megy a játék amíg csak ketten maradnak.

Játék információk

Tipus: népi népi RSS csatorna népi nyomtatása
Létszám: min. 6
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Nem szükséges
Játék: Dombon érik a dió nyomtatása Dombon érik a dió egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

Neked mi bajod?
2012-06-10 19:00:29
ez is kibaszott szar..... és nem így van ti seggfejek....és elöször fürödjetek le..!!!!! mert a légy döglik meg rajtatok ti faszkalapok........ hülye parasztok huzzatok vissza a náciakhoz...!
2012-02-06 11:33:32
nekem is így rémlik..de köszi hogy kiírtad sokat segítettél!:d
2010-10-05 16:55:17
a tiéd a helyes
2010-04-05 19:10:11
érik vagy törik? én igy tudom: dombon törik a diót, a diót, rajta vissza mogyorót ,mogyorót, tessék kérem megbecsülni és a földre lecsücsülni - csüccs !
2008-10-28 08:10:00
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: A czicza kergeti az egereket, az egerek szaladnak, egyik másik pajkosabb ingerkedve visszanéz rá s kiabál neki:

Czicziczcz, czicziczcz, cziczuskám!

vagy:

Kását főzök a macskámnak,
Fogja meg az egeret.


Ha aztán a macska egeret fog, ebben a játékban nem cserél vele szerepet, de mind a ketten fogók maradnak, s addig fogdossák az egereket, míg mind macskává teszik.

Az örökös futásban azonban nagyon elfáradnának, azért játék elején felkiáltanak:

Mire adunk?
Fára, vagy vasra?


Ez azt teszi, hogy aki futás közben fát, vagy vasat fog meg, azt a macskának megfogni nem szabad. De egy tárgyat csak egynek szabad megfogni, s ha ketten fogták meg, a mácska az egyiket közülök elviheti.
Játék információk

Tipus: népi népi RSS csatorna népi nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Nem szükséges
Játék: Egérfogdosó nyomtatása Egérfogdosó egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

normálisak vagytok???
2012-06-17 22:21:28
az osztályommal kipróbáltam és mmajd be haltak a röhögésbe
2010-03-16 17:01:42
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: A kör halad jobbra, egy játékos a körön kívül zsebkendővel a kezében halad balra. Énekelnek. Amikor végére ért a dal, a külső ember valaki előtt lejti a zsebkendőt, majd elkezd rohanni körbe, a másik felkapja a kendőt, és rohan utána. Két kör után, aki előbb ér az üres helyre (addig a kör áll), az beáll, a másik pedig folytatja.

A dal: Elvesztettem zsebkendőmet, szidott anyám érte,
annak, aki megtalálja, csókot adok érte.
Szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni,
szabad az én galambomnak egy pár csókot adni.
Játék információk

Tipus: népi népi RSS csatorna népi nyomtatása
Létszám: nagy csoport
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Nem szükséges
Játék: Elvesztettem zsebkendőmet nyomtatása Elvesztettem zsebkendőmet egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

Propecia Maracaibo [url=http://gemeds.com]elevex kamagra[/url] Buy Doxycycline Ireland Priligy Achat Priligy Ricetta Medica
2019-10-06 09:45:01
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: A társaság együtt énekli az átvezető szöveget: "ez a nóta körbejár" - majd megneveznek valakit, akinek el kell kezdenie egy új dalt. Már elénekeltet nem szabad ismételni.


Más változatban: Nehezíthetjük a dalstafétát, ha megkötjük a dalok témáját, például kimondjuk: csak olyan lehet, ami a vízről, szerelemről stb. szól. Vagy kimondhatjuk, szerepeljen a dalban valamilyen foglalkozásnév, állatnév, szín, községnév, stb.

Játék információk

Tipus: népi népi RSS csatorna népi nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Nem szükséges
Játék: Ez a nóta körbejár nyomtatása Ez a nóta körbejár egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: A játékosoknak meghatározott idő alatt be kell fejezni az elkezdett szólásokat, közmondásokat.
Játék információk

Tipus: népi népi RSS csatorna népi nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): A játékvezető előzetesen feladat lapot készít. Erre egymás után szólások, közmondások első részét írja.
Játék: Fele a tied! nyomtatása Fele a tied! egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal Big-Fel || Ker-Meg || Mir-Ty ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2021. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.