» Játékgyűjtemény RSS csatornák Könyjelzőbe vele!
Ajánljuk Neked!
 
Játék ajánló
Gyufát viszek az orromon
Két vagy több egyenlő létszámú csapat áll f [...]
Tüsszentés és brekegés
Ehhez négy egyenlő csoportra osztjuk a résztvev [...]
Sarkkutatók
Két ellenséges felfedező csapat az északi sark [...]
Osonós
Körbe székeket rak a társaság, akik legalább [...]
 
Legelső játék oldal Előző játék oldal A h-Elm || Fek-Ki || Lá-Ös || Pis-Tit || Tö- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldalJátékszabály: Először abban állapodik meg a társaság, hogy melyik betűt nem szereti a hottentották királya. Például nem szereti a k betűt. Most a játékvezető azt mondja: A hottentották királya éhes, mit adsz neki ebédre? A sorban az első felel: Levest. Utána a második: Húst. A harmadik: Tésztát. A negyedik: Gyümölcsöt.
Tehát mindent adhatunk neki, ami ennivaló, és amiben k betű nem fordul elő. Aki sokáig gondolkozik, vagy elhibázza a választ (pl. tököt vagy kávét adna szegény királynak), az zálogot ad. Ha már hárman adtak zálogot, a játék vezető új kérdést tesz fel.
Pl. A hottentották királya unatkozik: mivel szórakozzék? Más kérdések: Mit olvasson a király? Hova utazik a király? Hol lakik a király? Stb. Ha nem találunk újabb kérdést, választunk egy másik betűt a k helyett, s elölről kezdjük a játékot.
Játék információk

Tipus: gondolkodtató gondolkodtató RSS csatorna gondolkodtató nyomtatása
Játék: A hottentották királya nyomtatása A hottentották királya egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

mi ezt játszottuk gyermekkorunkban, örülök, hogy rátaláltam
2011-08-26 14:10:25
egész jó...
2011-08-05 16:03:12
kipróbálom, nekem tetszik :)
2011-03-18 22:42:15
Jááájjjj de értelmesek a mai gyerekek:DDDD
2010-12-30 11:13:05
NEM ONLINE JÁTÉK! hús-vér emberekkel kell játszani. ennyire ne legyetek kockák...
2010-12-05 16:02:44
legalabb van ilyen is a neten, hogy elobe kell jatszani, szerintem ez sokkal ertelmesebb dolog, mint mikor a geppel jatszassz, nekem legalabbis sokkal jobban tetszik...
2010-06-26 14:26:33
Leülsz 7-8 emberrel, és azt mondod nekik: Játszunk! Na így kell elindítani:))
2010-06-22 19:32:58
de állatok ez élő játék háhááááá
2010-05-19 20:39:35
nem tudomm elinditani
2010-05-11 17:47:20
nálunk imádják a gyerekek, még a szófajok gyakorlásánál is bevetem
2010-03-16 19:17:48
ezek nem online jatekok bangok nem lehet itt jatszani hanem bulikon vagy ijesmi
2009-11-29 20:42:59
Nem hiszem el, hogy ezt valaki el akarta indítani....:D :D
2009-10-08 16:19:11
Ezen az oldalon NEM ONLINE játékok vannak! Élőben, 3d-ben kell játszani, valódi emberekkel. :)
2009-08-06 11:06:34
Hogy kell elindítani?Nekem nem megy!:(
2009-07-07 15:56:31
Nem tudom elindítani ezt a játékot!Segítsen valaki!!!:(
2009-05-18 23:17:05
nekem nagyon bejön
2009-03-19 17:06:22
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: Tulajdonképpen a "Most mutasd meg" egy változata az "Amerikából jöttünk" néven közismert játék is. Itt a játékosok valamilyen foglalkozást, tevékenységet mutogatnak el a többieknek, méghozzá párban. Két játékos kimegy a teremből. Kint megegyeznek abban, hogy mit fognak elmutogatni. Az elmutogatott tevékenységnek két szóból kell állnia, és ennek a két szónak a kezdőbetűit meg is kell mondaniuk a többieknek. A szobába visszamenve azt mondják: "Amerikából jöttünk, híres mesterségünk címere: Á. Gy.", ami mondjuk ebben az esetben, lehet az, hogy "állatokat gyógyít". Ezután pantomimszerű mozgással megpróbálják bemutatni az általuk választott tevékenységet. Itt nincsenek olyan egyezményes jelek, mint a klasszikus "Most mutasd meg"-nél, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne azokat ennél a játéknál is alkalmazni. Jellemzőbb azonban, hogy egyben, a tartalma felől közelítve (tehát nem szavanként) mutogatják el "mesterségüket". A többiek találgatnak, kérdéseket is tehetnek fel, de erre itt is csak fejrázás vagy bólogatás lehet a válasz. Ha valaki kitalálta, ő mehet ki következőnek. Ehhez választhat magának egy párt a többiek közül, de felválthatja az előző páros egyik tagját is.


Más változatban: Legjobb, ha egy őrs játssza. Ketten kimennek s választanak maguknak egy "mesterséget", mely két szóval fejezhető ki (Például: cipőt tisztítani.) Azután bejönnek s mondják: "Amerikából jöttünk. Mesterségünk címere (itt a két szó kezdőbetűjét mondják): c.t." Azután kézzel-lábbal némán mutatják mesterségüket, most például a cipőtisztítást. Aki a gondolt mesterséget kitalálja, az megy ki, miután maga mellé társat választott. Álljon itt pár ilyen jól bemutatható mesterség: ruhát kefélni, gombot varrni, kezet mosni, fogat tisztítani, versenyt futni, könyvet olvasni stb.

Játék információk

Célkitűzés: Ez a játék kiváló agytorna, segít feleleveníteni régebbi ismereteket, műveltségelemeket. Nehézségi foka lényegében a feladványok nehézségétől függ.

Tipus: gondolkodtató gondolkodtató RSS csatorna gondolkodtató nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Nem szükséges
Játék: Amerikából jöttünk nyomtatása Amerikából jöttünk egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

Ezt mi is játszottuk
2012-03-12 17:18:38
Ezt mi is játszottuk
2012-03-12 17:17:49
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: A hívószavakat tartalmazó kártyákból mindenki húz egyet. Elolvassa és nem sokat töprengve gyorsan felírja az adott szóval kapcsolatos szabad asszociációit. Erre ne hagyjunk több időt két percnél. (Ha az írás nehézségekbe ütközik "íródeáknak" felkérhetjük a csoportban lévő önkénteseket.) Most egy nagyon érdekes dolog következik, mert véletlenszerűen párokat hozunk létre a csoportban, akik leülnek egymás mellé, négyszemközt megbeszélik a szabad asszociációik két perc alatt elkészült listáját, és megalkotnak egy történetet, amelyben mindkettőjük által asszociált szavak szerepelnek. Sok ötletesség és fantázia szükséges ahhoz, hogy egymástól eléggé távol eső szavak felhasználásával, azok kombinálával egy érthető történetet alkossunk. Ha elkészült a "mű", felolvassuk a csoportnak.


Más változatban: Lehet egyszerűen csak az asszociációkat elmondani. Elindíthatjuk például az "egészség" szót és ehhez mindenki elmond egyet az asszociációi közül. Egy körnél tovább ne asszociáljunk ugyanarra a szóra, hanem válasszunk egy következőt. Érdekes lehet azt megbeszélni, hogy milyen érzés volt hallgatni az asszociációkat, milyen gondolatok fogalmazódtak meg bennünk egy-egy szó után.

Játék információk

Célkitűzés: A szavakra való gyors és szabad asszociációk rögzítése, majd ügyes kombinációval az előhívott szavakból egy történet megírása már páros munkában.

Tipus: gondolkodtató gondolkodtató RSS csatorna gondolkodtató nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Kis kártyákon, jól olvashatóan a "hívószavak" felírva, lehetőleg legyen annyi hívószó, mint a csoportlétszám. Példák a hívószavakra: gazdag, idő, kaland, egészség, betegség, család, küzdelem, börtön, étel, ember, mozgás, álarc, játék, szabadság, folyó, ital, otthon, hazugság, élet, szeretet, szegény, pihenés, munka, természet.
Játék: Asszociáció/kombináció nyomtatása Asszociáció/kombináció egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: Körben ülnek, egy kimegy, visszajön és sorban egy-egy kérdést tesz fel de csak egyet. A feleletekből ki kell találni, miért úgy válaszoltak. /mert mindenki az előző játékos kérdésére válaszolt!/ Ezt csak azzal játszhatjuk, aki még nem ismeri.


Más változatban: Határátlépés, középen áll a vámos. Kérdésére, ki mit visz ki, válaszolnak, majd eldönti, kiviheti-e. Megoldás: csak azt viheti ki, ami az előző csomagjában benne volt.

Játék információk

Tipus: gondolkodtató gondolkodtató RSS csatorna gondolkodtató nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): nem szükséges
Játék: Az utolsó kérdés (bolondokháza) nyomtatása Az utolsó kérdés (bolondokháza) egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

ne a teljes névvel válaszoljanak az egyének az anya kéedésre, mert ha ismeri a kérdező a játékospok anyukáját akk. is ez így feltünő, hogy az első két ember ugyanarra a kérdésre válaszol
2012-01-02 15:30:48
mindig arra a kérdésre kell válaszolni, emit a kiküldött emberke az előtted lévő játékosnak tett fel. ez jó, csak az a baj vele, hogy az a játékos, akinek elsőként teszi fel akiküldött emberke a kérdést az mire válaszol? mert ha erre a kérdésre, akkor a következő ugyanazt fogja válaszolni, és ez így nagyon feltünő. Am. úgy jó lenne ha személyes kérdést tesz fel elsőként pl.: hogy hívják anyukádat? éa akk. az első válaszolló magára vonatkozóan válaszol, aztán a második válaszoló is magára vonatkozóan válaszol az előző kérdésre mit sem törődve azzal, hogy mit kérdezett tőle a kérdező, mert azzal már csak a következő játékos foglalkozik
2012-01-02 15:26:53
Ez így, ebben a formában használhatatlan, mivel a körben ülők is mindig kérdeznek, nem pedig válaszolnak, így a kérdésre tett kérdés értelmetlen!
2010-07-04 15:09:09
Akit kiküldünk, az nincs beavatva a játékszabályba, hanem azt mondjuk neki, hogy ki kell találnia valamit mondjuk barkochbaszerűen, igen-nem-es kérdésekkel. A többi játékos be van avatva, megmondjuk nekik, hogy ne a saját kérdésükre válaszoljanak, hanem az előző játékoséra. Amikor a szegény kérdező már azt hiszi, megbolondult, akkor elárulhatjuk neki a szabályt.
2010-07-02 17:37:09
ezt nem értem??
2010-05-19 20:44:47
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: Akár ketten is játszhatják, ebben az esetben: az egyik gondol vagy egy tárgyra, vagy egy személyre, vagy egy fogalomra, a másiknak pedig ki kell találnia különböző segítő kérdésekkel, hogy mire gondolt a másik. A felelet csak igen vagy nem lehet. Könnyebben lehet a megoldáshoz jutni, ha nagy témacsoportokra kérdez rá az ember, és utána szűkíti a kört. Pl. ha személyről van szó: él-e még, ha igen, Európában él-e, ha ott, akkor Nyugat- vagy Közép- esetleg Kelet-Európában, és így kell szűkíteni a kört minden kérdés után.
Még egy példajáték:
- Gondoltam!
- Ember?
- Nem!
- Tárgy?
- Igen!
- Mindennapi használati eszköz?
- Igen!
- Törékeny?
- Nem!
- Fémből van?
- Igen!
...
- Kanál?
- Igen!

Aki kitalálta, az gondol következőleg.
Játék információk

Célkitűzés: Kiváló gondolkodtató játék, semmilyen előkészületet, eszközt nem igényel, mégis szórakoztató és tartalmas szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Tipus: gondolkodtató gondolkodtató RSS csatorna gondolkodtató nyomtatása
Létszám: min. 2 fő
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): nem szükséges
Játék: Barkochba / barkóba nyomtatása Barkochba / barkóba egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

2020-12-14 19:00:30
gémer?
2019-06-27 14:58:44
oké
2018-10-20 15:59:56
Minderre lehet gondolni(
2010-07-13 15:47:35
Ezek szerint állatra vagy növényre nem szabad gondolni... Kár! :(
2010-01-09 14:20:24
Akkor SÖR!!!!!
2009-09-06 22:10:12
ember?
2009-06-25 21:32:19
gondoltam!
2009-06-22 20:21:46
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: A játékot először csak egy dobókockával próbáljuk ki, majd ha sikeresnek bizonyul, akkor használjunk csak két dobókockát. A csoport tagjai húznak egy betűt a betűkészletből és dobnak a dobókockával. Ahányat dobtak, annyi szót kell mondani, olyat, ami a kihúzott betűvel kezdődik. Vigyázzunk nagyon, hogy ne csak főneveket, hanem jelzőket és más szófajokat is mondjunk. Mindenki megjegyzi a maga által kitalált szavakat. (A szavak változatát csak akkor kínáljuk fel, ha vannak önkéntesek, akik segítenek írni.) Ha körbeértünk és mindenkinek van minimum egy és maximum hat, azonos betűvel kezdődő szava, akkor jöhet a játék második része. A jól megjegyzett szavakból most mindenki alkosson egy mondatot. Kötőszavakkal, jelekkel, ragokkal ki lehet egészíteni a mondatot. Nagyon vicces mondatok tudnak így megszületni az egymással alliteráló szavakból. A legjobbakat felírjuk és eltesszük, hátha máskor is jót nevetünk rajtuk. Példaként elmondok egyet, amit egy régebbi csoportban hallottam. Tehát hatot dobott a mondat alkotója, és a "D" betűt húzta. A mondat így szólt: Dóra darázs dereka delejezte Dezsőt Debrecenben.
Játék információk

Célkitűzés: Memóriapróba és az ötletesség, a nyelvi alkotókészség kipróbálása.

Tipus: gondolkodtató gondolkodtató RSS csatorna gondolkodtató nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Két dobókocka és betűkészlet a magyar ábécé betűivel.
Játék: Betűjáték, dobókocka, szavak és mondatok nyomtatása Betűjáték, dobókocka, szavak és mondatok egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: A megoldás: a papírszalagból 8-as alakot kell csinálni, s akkor játszva meghúzhatjuk az egyenest!
Játék információk

Célkitűzés: Lehet-e egy papírszalag mindkét oldalára hosszában egy egyenest húzni anélkül, hogy a ceruzát felemelnénk? (Oldalra kitérni és úgy menni át a papír másik oldalára nem szabad.)

Tipus: gondolkodtató gondolkodtató RSS csatorna gondolkodtató nyomtatása
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): íróeszköz, papír
Játék: Egy vonallal nyomtatása Egy vonallal egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

Más néven: Möbius-szalag
2009-09-06 22:11:22
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]


Játékszabály: Valószínűleg többen vannak, akik már nem vezetnek önálló háztartást, vagy esetleg csak a hét végén főznek. De az is biztos, hogy többen jó háziasszonyok voltak, vagy a férfiak között is akad, aki tudott főzni, méghozzá nagyon jól. Ebben a játékban ezekre az ismereteinkre és emlékeinkre koncentrálunk. Valaki a játékosok közül elgondolkozik azon, hogy mi volt az az étel, amit nagyon finomra tudott elkészíteni és gyakran is főzte. Sőt, családtagjai, vagy ismerősei körében híres is volt arról, hogy ezt a bizonyos ételt ő főzi a legjobban. Ez lehet egyszerű étel is, lehet olyan is, ami "hamarjó", ha az embernek kevesebb az ideje. A játékos, aki kezdi a mesélést, nem mondja meg az étel nevét, hanem elkezdi azzal, hogy "elmentem a piacra és vettem ..." és felsorolja az ételhez valókat. A többiek figyelnek, és ha valaki rájön, hogy mi az, az étel, amihez a hozzávalókat megvette, akkor közbeszól, hogy "stop" és megpróbálja azt megnevezni. Ha nem sikerül, akkor még hármat kérdezhet, de erre a mesélőnek csak igennel vagy nemmel szabad felelnie. Ha nem talált, akkor ez a rákérdező játékos kiesik. Ha kitalálta, hogy melyik ételről van szó, akkor ő lesz a következő mesélő, aki elmegy a piacra. Még a játék kezdetekor mondjuk el, hogy szabad segíteni a "kitalálóknak", tehát az első körben nem a megnehezítés a lényeg. Ilyenek például sokat jelenthetnek, hogy vettem egy egész kacsát, almából egy szemet, káposztát, hagymát, krumplit, kevéske tejet, vajat. Só, cukor és ecet volt otthon, azt nem kellett vennem. Ez ugye kacsasült, burgonyapürével és párolt káposztával. Ha marhahúst "veszünk", akkor segíthetünk azzal, hogy mely részből a legfinomabb az az étel, vagy azzal, hogy "megkértem a hentest, hogy szeletelje fel". Természetesen arra fel kell készítenünk a játékosokat, hogy a főzési szokások különbözőek, egy-egy étel elmondásánál lehet beszélni arról, hogy ennek ki, milyen változatát ismeri, vagy milyen fűszereket szokott használni az említetteken kívül.
Játék információk

Célkitűzés: Felidézni azt, hogy mely ételekhez mi mindent kell bevásárolni a piacon, boltokban, akkor, ha otthon üres a spájz és a hűtőszekrény.

Tipus: gondolkodtató gondolkodtató RSS csatorna gondolkodtató nyomtatása
Létszám: tetszőleges
Korosztály: tetszőleges
Játékidőtartam: tetszőleges
Kellék(ek): Nem kell hozzá.
Játék: Elmentem a piacra nyomtatása Elmentem a piacra egyedi RSS csatornája

  ?


HozzáfüzésekHozzáfűzések

és ezután elmennek egy étterembe, mert annyira megéheztek már :-)
2009-08-25 15:32:18
három+2? (számmal)
Csak a latin ABC betűi, számok, valamint csak a ?, !, . írásjelek írhatóak be!
 
[Fel]
Van ám még ennél jóval több játék is!
Legelső játék oldal Előző játék oldal A h-Elm || Fek-Ki || Lá-Ös || Pis-Tit || Tö- ||   Következő játék oldal  Legutolsó játék oldal

Honlap készítés, Tárhelyszolgáltatás. Az oldal a gyűjtemény.net lapcsalád tagja.
© 2009-2021. Játékgyűjtemény - minden jog fenntartva! Beleértve a másolást, az adatrögzítő rendszerben való tárolást is. Kizárólagosan non-profit célra használható fel az oldalon található összes játék, játékszabály.